Čo potrebujete vedieť o zrušení autorizácie iTunes

iTunes používajú autorizačný systém, ktorý zaisťuje, že iba niekoľko počítačov má kedykoľvek prístup k zakúpenej hudbe, videám a ďalšiemu obsahu. Pred zbavením sa počítača alebo preinštalovaním systému Windows by ste mali zrušiť autorizáciu iTunes.

Autorizačný systém je formou DRM, takže zahŕňa preskakovanie obručí. Má to obmedziť prístup k zakúpenému obsahu.

Čo je to oprávnenie iTunes?

Predtým, ako bude môcť počítač sťahovať a používať zakúpené filmy, televízne programy, hudbu, elektronické knihy, audioknihy, aplikácie a ďalší obsah, musíte v počítači iTunes autorizovať počítač - Mac alebo Windows PC. Toto sa týka iba médií s DRM. Väčšina hudobných súborov v iTunes neobsahuje DRM, takže na ich prehrávanie nemusíte autorizovať počítač.

K vášmu Apple ID môžete mať súčasne pripojených maximálne päť autorizovaných počítačov. Do tohto celkového počtu sa započítavajú počítače Mac aj Windows.

SÚVISIACE: Ako nikdy nepoužívať iTunes so svojím iPhone, iPad alebo iPod Touch

Zariadenia so systémom iOS sa do celkového množstva aktivácie nezapočítavajú, takže k vášmu obsahu iTunes môžete mať toľko iPadov, iPhonov, iPod Touch a Apple TV, koľko len chcete.

Tento autorizačný systém je formou DRM a obmedzuje prístup k obsahu zakúpenému v službe iTunes. Autorizačné systémy boli kedysi pomerne bežné - napríklad sledujte limit autorizácie v starom systéme SecuROM pre hry pre PC alebo limit aktivácie, ktorý je možné zabudovať do zvukových a obrazových súborov Windows Media. veľa služieb teraz obmedzuje obsah na účty a nemusí nevyhnutne obmedzovať počet zariadení, ale iTunes stále používajú staršiu schému povoľovania a zakazovania jednotlivých počítačov. Neprekvapilo by nás, keby to bolo zabudované do zmlúv, ktoré Apple podpísal s držiteľmi práv, keď umiestnili svoj obsah na iTunes.

Ako autorizovať počítač

Autorizácia počítača je jednoduchá. V systéme Windows kliknite v iTunes na tlačidlo ponuky, ukážte na iTunes Store a vyberte Autorizovať tento počítač. V systéme Mac kliknite na ponuku Obchod a vyberte položku Autorizovať tento počítač. Dokončite proces prihlásením pomocou svojho Apple ID.

Váš počítač potom bude môcť sťahovať, synchronizovať a prehrávať zakúpený obsah iTunes.

Ako a kedy by ste mali zrušiť autorizáciu počítača PC alebo Mac

Na rovnakom mieste nájdete tiež možnosť ponuky Zrušiť autorizáciu tohto počítača. Táto možnosť ponuky zruší autorizáciu a zabráni sledovaniu, prezeraniu alebo sťahovaniu obsahu iTunes zaťaženého DRM do vášho počítača.

SÚVISIACE: Začiatočník Geek: Ako preinštalovať Windows na vašom počítači

Mali by ste zrušiť autorizáciu vášho počítača, keď sa chystáte odinštalovať iTunes, keď sa chystáte preinštalovať Windows alebo keď skončíte s počítačom a chcete sa ho zbaviť. Ak neplánujete používať zakúpený obsah iTunes na počítači, zrušte jeho autorizáciu.

Spoločnosť Apple tiež odporúča zrušiť autorizáciu vášho počítača pred aktualizáciou jeho hardvérových komponentov. Ak tak neurobíte, váš jeden počítač sa potom môže počítať ako iný počítač a bude používať viac autorizácií.

Zrušenie autorizácie počítača je dôležité, pretože vám vráti jedno z vašich obmedzených piatich autorizácií.

Ako zrušiť autorizáciu systémov, ku ktorým nemáte prístup

Ak sa váš počítač pokazí a nemôžete zrušiť autorizáciu aplikácie iTunes, pred zrušením autorizácie aplikácie iTunes sa počítača zbavíte alebo inovujete súčasti počítača, pravdepodobne ste zbytočne stratili autorizácie. Staré systémy sa pravdepodobne budú rátať do vašich maximálne piatich autorizovaných počítačov. Ak naďalej autorizujete iTunes a zbavujete sa autorizovaných počítačov alebo preinštalujete systém Windows, môže sa stať, že nebudete mať prístup k zakúpenému obsahu, pretože nemôžete autorizovať ďalšie počítače.

Apple to umožňuje opraviť iba jedným spôsobom. Nemôžete iba získať prístup do zoznamu autorizovaných počítačov a zrušiť autorizáciu jednotlivých počítačov. Namiesto toho budete musieť zrušiť autorizáciu všetkých svojich počítačov naraz.

Ak to chcete urobiť, kliknite na iTunes Store v iTunes, prihláste sa do svojho Apple ID, kliknite na názov svojho Apple ID a vyberte Účet.

Odtiaľto môžete kliknúť na tlačidlo Zrušiť autorizáciu všetkých vedľa položky Povolenia počítača. Toto tlačidlo sa zobrazí, iba ak máte autorizovaných viac ako jeden počítač. Odvolá autorizácie zo všetkých autorizovaných počítačov, čo vám umožní začať autorizovať počítače úplne od začiatku.

Upozornenie : Tlačidlo Zrušiť autorizáciu všetkých môžete použiť iba raz ročne. Po jeho použití sa snažte byť pri svojich autorizáciách opatrnejší - pred odobratím počítačov, opätovnou inštaláciou systému Windows alebo inováciou hardvéru autorizujte počítače.

Ak zistíte, že nemáte prístup k zakúpenému obsahu - alebo ak ste už tento rok použili tlačidlo Zrušiť autorizáciu všetkých a potrebujete ho použiť znova - kedykoľvek, môžete skúsiť kontaktovať podporu spoločnosti Apple a požiadať ich, aby za vás obnovili autorizácie. Toto je všetko, čo môžete urobiť, okrem pokusu o prelomenie DRM.

Uznanie obrázka: Richard Giles na Flickri